söndag 15 september 2013

Amerikansk äppelpaj



En söt, lite knäcklig äppelpaj som är helt underbart god.

Till 8 pers behövs:
5 äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i tunna klyftor. Lägg dom i en smord pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över lite kanel.
Smält smöret i en kastrull blanda i alla övriga ingredienser. Bred degen över äppleklyftorna, platta till lite. Pudra degen med lite kanel innan gräddning. Grädda i nedredelen av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller glass.

fredag 6 september 2013

Kladdkaka





Såååå gott det är med kladdkaka, blir lika förvånad varje gång.

Till vår favorit använder vi
100 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret. Ta bort kastrullen från spisen och
blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i en bakform (helst en springform)  ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smörj kanterna. Grädda i ca. 17 minuter i 175 grader.



Dagens fredagskaka bakades och dekorerades av en mycket nöjd 8 åring. Det får gärna bli en fredagsvana:)

torsdag 5 september 2013

Hallongrottor








Idag har vi kalasat på goda hallongrottor.
Det gäller att hinna fota medan det finns några kvar;)

Ca 20 kakor

125gram smör
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
ca. 1 dl sylt

Jag körde ihop allt i matberedaren men det går lika bra att snåda i hop för hand.
Forma till bollar, gör en liten grop i mitten som fylls med sylt.
Grädda kakorna i 200 grader i ca. 12min