lördag 17 december 2011

Choklad, choklad, choklad:)



Gårdagens dessert: Choklad trio





Chokladbakelse, mjölkchokladpannacotta och

chokladglass. (glassen var godast!)




Även här hemma ska det bli choklad.
Idag har vi gjort hallon och chokladtryffel.
Snart blir det provsmakning:)












fredag 16 december 2011

Bountybollar

Under eftermiddagen har vi rullat underbara
bountybollar. Självklart har vi provsmakat för att vara säkra;)
Här hittar ni ett bra recept.


Ska ut och äta med jobbet ikväll.
Underbart efter några dagars vab, host host!
Har kollat in restaurangens dessertmeny.
Det ser lovande ut:)

torsdag 15 december 2011

Matkassen dag 3

Korvgryta med kålrot och äpple












Riktigt god!










1. Skala och hacka smått morot, kålrot, blomkål, äpple och purjolök.
2. Lägg allt utom purjolök i en skål.
3. Skiva falukorven i strimlor.
4. Hetta upp en stor stekpanna (alt. gryta) med en klick smör och fräs korven i två minuter.
5. Tillsätt purjolöken och fräs en minut.
6. Häll i alla rotfrukter (inkl. äpple) och fräs två minuter.
7. Häll i krossade tomater och vatten.
8. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm chilipulver (eller mer).
9. Koka valfria matkorn (t ex bulgur).
10. Koka grytan under lock tills rotfrukterna börjar bli mjuka (cirka 10 minuter).
11. När rotfrukterna börjar bli färdiga; tillsätt 1 dl crème fraiche, ½ dl grädde och smaka av med nymalen peppar.
12. Låt det puttra fem minuter.
13. Red av med lite redning om du önskar den lite tjockare.
Klart!

200 gr morötter
200 gr kålrot
200 gr blomkål
1 st grönt äpple
½ st purjolök
550 gr falukorv
1 msk smör
400 gr krossade tomater
7 dl vatten
1 tsk salt
1 krm chilipulver
2 dl bulgur
1 dl crème fraiche


0,5 dl grädde


peppar




Receptet kommer från Saras Matkasse.

Matkassen dag 2

Paj med bacon och broccoli





50 gr smör
1,5 dl vetemjöl
4 st äggula (1+3)
2 huvud broccoli
240 gr bacon
3 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
150 gr ost
nymalen peppar
1 tsk flingsalt (0,5+0,5)
½ st zucchini
50 gr spenat
1 burk majs
1 msk olja
1. Sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft).
2. Skär smöret i små tärningar och blanda det med mjölet.
3. Rör snabbt ner en äggula (använd gärna händerna).
4. Banka ut degen tunt i en ugnsform med hög kant.
5. Dela broccolin i små buketter.
6. Koka broccolin fem minuter; inte längre!! Under tiden;
7. Klipp baconet och stek det försiktigt.
8. Blanda gräddfil, crème fraiche och äggulor och vispa lätt med elvisp.
9. Vänd ner osten och rör i bacon och avhälld broccoli när det är färdigt.
10. Lägg röran i pajskalet och strö över nymalen peppar och en ½ tsk flingsalt.
11. Låt pajen stå i ugnen 30 minuter (höj till 250 grader sista 10 minuterna). Under tiden pajen är i ugnen;
12. Hacka zucchini och blanda den med majs och spenaten.
13. Ringla gärna lite olja och strö över ½ tsk flingsalt på salladen!






Jättegott tyckte jag!
Jag och barnen var själva hemma
och dom var dock inte riktigt lika
förtjusta. Där satt jag själv och

åt god paj.... så blir det ibland!



onsdag 14 december 2011

Currydoftande kycklingfileér

Även denna vecka kommer vår mat från saras matkasse, underbart smidigt!



Första middagen denna veckan bestod av:




Currydoftande kycklingfileér
med banan och gröna ärtor






Currydoftande kycklingfiléer med banan & gröna ärtor
2 dl ris
200 gr morötter
200 gr blomkål
1 st banan
450 gr kycklingfiléer
smör till stekning
2 tsk curry
2 msk kycklingfond
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 dl matlagningsyoghurt
1 st passionsfrukt
250 gr ärtor
salt
Ta gärna fram ärtorna kvällen innan och lägg dem i kylen!
1. Koka riset i lättsaltat vatten.
2. Skär morötterna i stavar och gör små buketter av blomkålen. Lägg det på ett fat.
3. Skiva bananen.
4. Strimla kycklingen och fräs den i smör/rapsolja tills den fått fin färg.
5. Blanda i curry, kycklingfondfond, mjölk och grädde och låt det puttra under lock i 5 minuter. Under tiden;
6. Blanda matlagningsyoghurt, köttet från passionsfrukten och en nypa salt.
7. Låt det stå.
8. Vänd ner skivad banan och de gröna ärtorna i kycklingen.
9. Häll av riset när det är klart.
Klart!






(bananerna hoppade vi över)

Den rätt är just det som jag tycker syftet med matkassen är. Barnen ( i allafall en) gilla den skarpt, det var riktigt gott. Det roligaste av allt är att denna rätt hade vi inte gjort i vanliga fall. Vad kan man mer begära!

tisdag 6 december 2011

Pepparkaksmuffins






Vi försöker på alla vis komma i julstämning. Måste säga
att jag det är otroligt gott med mjuk pepparkaka.
Faktikst godare än vanliga pepparkakor.
Vi hittade ett riktigt bra recept här, men vi
minskade sockret med en ½ dl och tillsatte 1 tsk vaniljsocker
och knappt 1 tsk kardemumma.


Om man verkligen ska lyxa till det är det otroligt
gott att göra en glasyr till.

Glasyr:
125g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker



Mums!























lördag 3 december 2011

Dagens middag!



Här kokat det i alla grytor.....vad kan det bli av detta?



Jo dagens recept gav en god lövbiff gryta med broccoli
och quinoa.

Vad ska vi äta nästa vecka när vi ska komponera
menyn själva mån tro?!?

fredag 2 december 2011

Fredagkväll

Underbara fredag!
Nu sitter vi och "väntar" på resultatet i idol.
Sedan väntar kudden, underbart!

torsdag 1 december 2011

Veckans mat!

Vi testar saras matkasse här hemma . Detta är andra veckan och vi är hittills väldigt nöjda. Här är veckans mat.






Järpar med bulgur och paprikasås.


Pasta med tomatsås och vitlöksfrästa räkor.


Kokt torsk med äggsås.


Lövbiffgryta med turkisk yoghurt och syltlök.


Kebab av fläskfilé i pitabröd med hemgjord sås